Home » TAGORE CHOIR & OTHER CULTURAL PROGRAMMES PAGES » Tagorekören Bangladeshturné 2019-20

Tagorekören Bangladeshturné 2019-20

Ankomst till Dhaka

– Av Lars Eklund

Tagorekören i Lund (Lund International Tagore Choir) företog en 15 dagars turnéresa til Bangladesh från den 29 december 2019 till 12 januari 2020. Körledaren Bubu Munshi Eklund, körens administrativa ledare Lars Eklund och ytterligare sju medlemmar av kören for från Sverige, och därtill kompletterades kören med två bangladeshiska medlemmar som vid tillfället befann sig i Bangladesh.

Resan genomfördes trots att kören inte fick några sökta anslag alls varken från Crafoordska stiftelsen eller Konstnärsnämnden, ej heller från andra tänkbara finansiärer, utan körmedlemmarna stod själva för så gott som alla kostnader där resan från Sverige var den tyngsta utgiften.
Däremot erhöll kören starkt moraliskt stöd från såväl bangladeshiska ambassaden i Stockholm som den svenska ambassaden i Dhaka, liksom naturligtvis från konsertarrangörerna på plats i Bangladesh, i all synnerhet från National University och dess affilierade colleges som svarade för tre konserttillfällen (Government Music College i Dhaka; National Universitys main campus i Gazipur; samt Dakshin Surma College i Sylhet) liksom bjöd på kostnaden för en hel del lokala transporter i Dhaka och Sylhet. 

Ovärderliga vänner 

Bubu and Mashiur with Banya

Stort tack ska riktas till universitetets prorektor Professor Mashiur Rahman med en bakgrund från Lunds universitet för hans stora engagemang för att vår resa skulle bli en framgång. Vistelsen i Sylhet planerades dessutom av Mashiur och han såg till att vi hade kompetent guidning i stan och till teplantager utanför i form av National Universitys regionala director, Dr. Md. Golam Rabbani.
Stort tack ska också riktas till Mesbah-ul-Haq, god vän till Lars och Bubu, som bistod kören på ett ovärderligt sätt, som tog emot kören vid ankomsten till Dhaka och sedan ordnade med logistiken kring transporter i Dhaka och som dessutom planlade körens tredagars vistelse i Kushtia som inkluderade ett konsertevenemang på Tagore Lodge liksom besök till Tagore-museet i Shilaidaha, till Lalon Fakirs grav och till baulfilosofen Panju Shahs årshögtid i Harishpur. 

Likaså ska bangladeshiska körmedlemmen Alfi Shaharin och hennes make Arman Ahamed Subash ha stort tack för att ha bidragit till den övergripande planeringen av Bangladeshvistelsen och i synnerhet den inledande konserten i samband med Zainul-festivalen på University of Dhaka. Därtill såg de till att ordna hotellboendet i Dhaka.
En annan körmedlem som dessvärre inte hade möjlighet att följa med på resan, Momota Hena, är också värd en rejäl eloge. Hennes familj i hemstaden Jessore gjorde ett fantastiskt tvådagarsprogram möjligt, inklusive planerade för en en otroligt lyckad konsert i kulturorganisationen Udicchis regi, något det affischerades om veckor i förväg över hela stan. Familjen fixade också våra resor från Dhaka och vidare till Kushtia, samt generöst nog kost och logi för hela kören hemma hos familjen (några placerades dock på hotell).

Svenska ambassaden bjöd kören på en mottagning i ambassadörens, Charlotta Schlyter, residens den 6 januari, en tillställning som var ytterst uppskattad då vi fick chansen träffa några av Bangladeshs främsta rabindrasangheet-utövare, bland andra Rezwana Chowdhury Banya.
Slutligen ska tack riktas till Musleh Uddin Ahmed, Vice Chancellor på Shahjalal University for Science and Technology (SUST) i Sylhet, som upplät rum på universitetets gästhem gratis för våra tre dagars vistelse i Sylhet.

Åtta konserter/framträdanden

– Programmet i Bangladesh inleddes som nämnts ovan med ett uppträdande den 29 december 2019 (första dagen på vår turné) i samband med Zainul-fetvalen på Dhaka Universitys Faculty of Fine Arts, ett 20-minutersprogram utomhus som ett av ett otal festivalinslag. Arrangemanget hade vi avtalat med Professor Nisar Hossain, dekan för fakulteten, men tyvärr hade vår medverkan inte marknadsförts överhuvudtaget, så många potentiellt intresserade dök aldrig upp.

– Nästa konsert hölls i den relativt lilla staden Jessore den 1 januari 2020, och här hade man däremot verkligen satsat på reklam, affischer med info om vår svenska körs uppträdande hade satts upp runt om i stan flera veckor i förväg, och en fulltalig entusiastisk publik hade samlats i konsertlokalen som utgjordes av en innergård tillhörig arrangerande kulturföreningen Udichhi.

– Vårt tredje framträdande hölls den 3 januari 2020 i Kushtia, ännu en mindre stad men med stark koppling till dels Rabindranath Tagore, men också till baul-sångens främste företrädare Lalon Fakir. Konserten arrangerades av Kushtias lokalavdelning av Jatiyo Rabindrasangheet Sammelon Parishad (JRSP), den landsomfattade organisationen för Tagoresångens spridning i landet, och var liksom Jessorekonserten väl förberedd med fungerande teknik, och en sällsynt kunnig publik som uppskattade vår konsert som dels innehöll sånger ur vårt allmänna Tagoreprogram och dels sånger från Tagores underbara dansdrama Chandalika från 1938. Dessutom sjöng vi ett antal svenska folkmelodier, kompletterat med solosånger av Lars Eklund (Dan Anderssons Tiggaren från Luossa, starkt influerad av Tagore och bengalisk baulkultur) och Karin Ullstad (Sorgen och Glädjen).
Lokalen var klassisk, Tagore Lodge – en byggnad i centrala Kushtia som på 1800-talet inhyste Tagorefamiljens handelsbolag Tagore& Co, belägen några kilometer från Shilaidaha, Tagores egendom invid Padmafloden (som är detsamma som Ganges) där Rabindranath komponerade många av sina vackraste sånger.

– Vårt fjärde framträdande ägde rum den 6 januari 2020 i Dhaka, som en del av en kör-workshop som Tagorekören arrangerade i samarbete med Clefs Music Foundation (CMF) – en Dhaka-baserad organisation som arbetar med att främja västerländsk kör- och instrumentalmusik I Bangladesh – samt med musikinstitutionen vid University for Development Alternative (UODA) i Dhaka. Anandyo Mahadi, ung och entusiasmerande ledare för CLEFS, hade diskuterat ett väldigt ambitiöst upplägg någon vecka tidigare med oss, men i slutändan landade programmet i handfasta praktiska övningar som Karin Ullstad ledde. Utifrån egna körerfarenheter tog hon upp saker som vikten av uppsjungning, andningsteknik, magstöd, notläsning, stämsång och körledarens betydelse. Därutöver spelade Staffan Bengtsson svenska spelmanslåtar för att exemplifiera olika rytmer.
Körworkshopen avslutades med en konsert i tre delar, först sjöng proffsiga UODA-studenter 20 minuter, därefter spelade CLEFS-eleverna och slutligen sjöng vår kör två Tagoresånger och tre svenska folkmelodier. 

– Vårt femte framträdande ägde rum samma dag som workshopen, den 6 januari 2020 fast på kvällen, och liksom workshops-uppträdandet var detta ingen regelrätt konsert som allmänheten kunde bevista, utan en uppvisning för inbjudna gäster på svenska ambassadens mottagning hemma hos ambassadör Charlotta Schlyter. Vi sjöng endast några få sånger för att demonstrera vår förmåga att sjunga Tagores sånger på originalspråket Bengali. Förutom ett antal gäster som kören bett ambassaden att bjuda in hade ambassadpersonal bjudit in flera framstående bangladeshiska rabindrasangheet-sångare och andra kulturpersonligheter, varför vi ansträngde oss att göra ett så gott intryck som möjligt, och vi fick faktiskt också flera positiva kommentarer efteråt.

– Nästa konserttillfälle, uppträdande nummer 6, kom dagen därpå, den 7 januari 2020 på Government Music College i Dhaka (Musikhögskolan), som är ett av de cirka 2 200 affilierade colleges som ingår i National Universitys paraplyorganisation. Det blev en fantastisk dag, med varmt välkomnande på morgonen med blomsterbuketter och mottagning på rektorns, professor Kristee Hefaz, kontor där också Mashiur Rahman var med. Såsom varande pro-rektor för National University var det till stor del hans förtjänst att vi fick tillfälle uppträda påMusic College (liksom på de två återstående universiteten).
Vår konsert blev en stor framgång med en publik bestående av kunniga och sällsynt duktiga musikstudenter. Efteråt bjöds vi in till en ljuvlig bengalisk lunch, som professor Indu Prova och andra universitetslärare själva tillagat och serverade på rektorskontoret, alltmedan vi underhölls av lärare som sjöng sånger för oss, rabindrasangheet så klart men också nazrulgeet (låtar av den andra bangladeshiska nationalpoeten Nazrul Islam) och patriotiska sånger och Baul-sånger. Från vår sida underhöll Staffan med fiolspel.

– Konserttillfälle nr 7 ägde rum den 8 januari 2020 på National Universitys main campus i Gazipur norr om Dhaka. Här möttes vi av en helt manlig delegation under ledning av rektor, Professor Harun-or-Rashid, förvaltningschefen Molla Mahfuz al-Hossain och naturligtvis prorektor Mashiur som här i Gazipur har sitt kontor. En universitetshall hade omvandlats till konsertarena, där en stor publik bestående av lärare och studenter väntade på oss. De sedvanliga talen av honoratiores följde, varpå lokala artister sjöng två låtar innan vi kom in på scenen för vårt program som inkluderade fem sånger ur dansdramat Chandalika, såväl känslosamma sådana som mer allsångsvänliga, och vi avslutade med ytterligare några populära Tagoresånger till publikens stora förtjusning. Slutligen sjöng vi också några av våra svenska låtar, ackompanjerade av Staffan på fiol.

– Vår åttonde och avslutande konsert hölls den 9 januari 2020 i staden Sylhet i nordöstra delen av landet. Vi var inbjudna bo på Shahjalal University for Science and Technologys (SUST) gästhem men konserten hölls, tack vare Mashiurs initiativ på ett annat college i stan, nämligen Dakshin Surma College. Vi hade inga förväntningar alls, så vår förvåning blev stor. Efter så många varma välkomnanden vi fått överallt där vi har uppträtt trodde vi ingenting mer spektakulärt kunde inträffa, men det var precis vad som skedde. Pojkscouter stod på rad när vi klev ur vår minibuss och formade en korridor för oss att gå igenom, och sedan stod hela lärarkåren väntande på oss, de manliga lärarna på vänster sida och de kvinnliga på höger sida. Tillsammans med rektor Md. Shamsul Islam och National Universitys regionchef Dr. Md. Golam Rabbani gick vi så in i auditoriet som var knökfullt av ytterligare universitetsanställda samt hundratals entusiastiska studenter.
Vårt konsertprogram var inriktat på sånger från dansdramat Chandalika, men inkluderade också låtar från det allmänna programmet samt svenska sånger och Staffan som spelade fiol. Publiken var verkligen uppskattande, och vi var också nöjda med vår sång. Vi avslutade med att lalla till den populära svenska Gärdebylåten som förhöjde stämningen. Studenterna bland publiken som satt i de bakre raderna blev mer och mer entusiastiska.
Sylhet TV var där och spelade in hela konserten. Efter vårt uppträdande kom de lokala artisterna igen in på scenen och bad Bubu att sjunga med dem. Till en häftig låt började våra körmedlemmar dansa och det gjorde också flera av lärarna och till och med rektor deltog i den vilda stora finalen på konserten (och även finalen för vår bangladeshiska turné).

LARS EKLUND

DETALJERAT RESPROGRAM

 

23 A, Sardar Sankar Road,
Kolkata 700 029, INDIA

e-mail addresses:
sydasien@sydasien.se

Through frequent travelling, Lars Eklund  built up a strong network of researchers working on South Asia related issues at Swedish universities, and their academic collaboration partners in South Asia.

He is a journalist with strong South Asia connections, both professionally and personally – being married to an Indian/Bengali wife and involved in many cultural activies focusing on South Asia.
From 1982 till 2007 he was the editor-in-chief of SYDASIEN (South Asia – Political and Cultural Magazine), besides working as reporter cum sub-editor for daily newspapers in different parts of Sweden.

Lars was the deputy director for the Swedish South Asian Studies Network (SASNET) from it was launched in January 2001 till he retired in December 2016. Read his SASNET History 2000-2016 document, published in October 2020.

Between 2014 and 2019, Lars was the treasurer for the European Association for South Asian Studies (EASAS).

It should also be mentioned that Lars has travelled extensively to most parts of Asia since the early 1970s, and has visited all the eight South Asian nations on SASNET contact missions. His extramural activities include lecturing on Indian society, history, culture and religion.

Together with his wife Bubu, he organises cultural seminar programmes on the Nobel Laurate Rabindranath Tagore, and since 2012 they run a singing choir with mostly Swedish people performing Rabindranath’s songs in original Bengali language.

Biography from 2003 (the
first 50 years of my life!): http://www.larseklund.in/larseklundlife.html

Contact us